vineri, 9 ianuarie 2009

Viitorul depinde noi! Dar noua ne pasa?

Sticle goale de suc si ulei, cutii de conserve, incaltaminte rupta, fier vechi, resturi de tot felul, carton si hirtie, jucarii stricate, ambalaje de plastic, etc. Se astern strat dupa strat, in munti de gunoaie din ce in ce mai inalti. Noi producem prea mult gunoi, acesta amenintind sa ne sufoce nu numai pe noi ci si orasul pe care pretindem ca il iubim. Inrautatirea starii mediului poate aduce numeroase prejudiciuri societatii, inclusiv cresterea imbolnavirii populatiei si cazurilor de deces prematur. Oferta larga si diversitatea produselor pe care le gasim astazi in magazinele au provocat si o crestere ingrijoratoare a cantitatii de deseuri. Daca cineva ar avea curiozitatea sa vada ce fel de resturi contin gunoaiele din ultimii ani, ar constata ca aproximativ jumatate din volumul ocupat de deseuri este format din ambalaje. Toate acestea duc la poluarea excesiva a aerului, apei, solului si subsolului, resurselor naturale, provocind cresterea morbiditatii populatiei (hepatite, boli de rinichi, maladii ale aparatului respirator etc.). Calitatea aerului este periclitata de cca. 2400 substante poluante. Una din sursele principale de poluare a aerului este arderea deseurilor, in special a peliculei, pungilor de celofan, ramasitelor de mase plastice. Alta sursa de poluare excesiva a aerului este transportul si cazangeriile. O problema acuta care necesita rezolvarea urgenta este aceea a diminuarii sau stoparii poluarii surselor de apa potabila. Deci, trebuie sa ne dam seama de pericolul ce ne paste si sa luam masuri urgente pentru a curati orasul si a ne proteja sanatatea. Sunt multe de facut pentru a impiedica poluarea apelor, dar toate acestea necesita timp, bani si putin efort din partea oamenilor, lucruri pe care majoritatea dintre acestia nu sunt dispusi sa le iroseasca "doar pentru a salva planeta". Fara schimbarea brusca a atitudinii fata de natura este imposibila pastrarea naturii si asigurarea existentei pentru generatiile viitoare. Incercind constientizarea populatiei privind aceasta problema, avem sansa de a ne "trezi" inainte de a fi total inecati de gunoaie si de a suporta consecintele nefaste provocate de poluarea excesiva a mediului.

2 comentarii:

  1. e bine cand vezi tineri care iau atitudine, pamantul este distrus iar noi suntem cei care il distrugem.mult succes in continuare ;)

    RăspundețiȘtergere
  2. Viitorul depinde si de noi, dar si de puterea politica care ar trebui sa se implice mai mult in campanii de informare.

    RăspundețiȘtergere