1. Cumpără becuri economice, sunt mai durabile şi mai sănătoase.
2. Stinge lumina atunci când eşti ultimul care iese dintr-o încăpere.
3. Trebuie să folosim becuri economice, au un consum până la 5 ori mai mic decât cele convenţionale şi un timp de funcţionare mult mai lung.
4. Culoarea albă a pereţilor reflectă bine lumina şi putem să avem un bec de consum mic dar acelaşi confort.
5. Închide bine robinetele, nu lăsa apa să se irosească.
6. Apa de la robinet este pompată cu energie, un duş mediu consumă 160 litri, iar o baie plină consumă 350 litri, aici se adaugă şi consumul pentru încălzirea apei. Deci este de preferat duşul pentru un consum mai mic de energie.
7. Robinetele de la baie şi bucătărie pot avea instalat un dispozitiv asemănător unei site care are funcţia să introducă în jetul de apă bule de aer, consumatorul nu simte diferenţa, dar consumul de apă scade cu 20%. Cele mai economice robinete sunt cele cu senzor, ele scad consumul la 70% ,dar sunt scumpe de moment.
8. Orice robinet stricat care picură consumă în medie 17 litri în 24 ore.
9. Mergi pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun.
10. O parte dintre şoferi au un mic defect de condus, tot timpul mişcă uşor volanul forţând servodirecţia să lucreze, servodirecţia îţi ia forţa mecanică necesară de la motor mărind consumul.
11. Un alt defect care măreşte consumul de carburant este condusul prea aproape de maşina din faţa, situaţie care ne obligă să frânăm de foarte multe ori.
12. Filtrul de aer al motorului poate mări consumul cu până la 20% dacă este murdar.
13. Suspensiile maşinii măresc consumul de carburant dacă sunt uzate.
14. Motorul nu trebuie turat mult, trebuie să adaptăm treapta cutiei la viteza pe care o are maşina.
15. Trebuie să folosim transportul public, consumul în medie este de 8 ori mai mic pe călător transportat, reducându-se semnificativ şi poluarea.
16. Fotocopiază faţă-verso şi foloseşte hârtia până la ultimul colţişor.
17. Foloseşte hârtie reciclată fără clor şi reciclează hârtie utilizată la birou.
18. La bucătărie folosiţi oala sub presiune, se poate economisi până la 50% din energie.
19. Când se găteşte orice oală trebuie acoperită cu capac, astfel se reduce consumul de energie cu până la 20%.
20. Când se găteşte la cuptor de dorit este să se gătească cât mai multe bucate odată. Dacă lăsăm cuptorul să se răcească va trebui să consumăm o energie iniţială pentru a-l încinge.
21. Nu deschideţi cuptorul dacă nu este necesar, pentru fiecare deschidere de usă, temperatura din cuptor scade cu 25 grade.
22. Cu 5 minute înainte de a se fi terminat de gătit mâncarea, închideţi sursa de căldură a cuptorului, aşa profităm de căldura acumulată.
23. Multe persoane obişnuiesc să aprindă aragazul cu câteva minute înainte să aşeze mâncarea pe el. Nu este necesar.
24. Nu aşezaţi frigiderul sau congelatorul în apropierea surselor de căldură.
25. Încercaţi să ţineţi uşa congelatorului şi frigiderului cât mai puţin timp posibil deschisă.
26. Un congelator plin de gheaţă consumă mai mult, gheaţa are un efect izolant pe elementele de răcire.
27. În perioada iernii este posibil să conservaţi mâncarea pe balcon şi opriţi frigiderul. Micşorarea cu un grad a temperaturii din frigider măreşte consumul cu 5%.
28. Iarna pentru fiecare grad în plus din casă consumul creşte cu 10%.
29. Programaţi PC-ul la consum redus.
30. Mâncarea vegetariană este produsă cu puţin consum energetic faţă de cea animală. Producerea alimentelor de origine animală este foarte costisitoare energetic, orice animal de carne are nevoie de 10 ori mai multe calorii pentru a produce un kg de carne. Un animal de carne are nevoie de 10000 calorii vegetale, soia, porumb etc. pentru a produce 1000 calorii carne, se pierd 90%.
sâmbătă, 10 ianuarie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu